|

Het Team


Het TeamMehmet Yucel

Ontwikkelaar van de Yucelmethode & auteur "Bouwen aan herstel"Mehmet Yucel (1961) is geboren in Turkije en is in 1986 geïmmigreerd naar Nederland en getrouwd met Saniye Yucel. Ze hebben 3 kinderen. Mehmet volgde in Nederland Maatschappelijk Werk aan de Sociale Academie. Later deed hij VO, diverse opleidingen in de psychiatrie. Uiteindelijk deed hij de opleiding systeemtherapie. Aansluitend werkte hij als systeemtherapeut met diverse doelgroepen: jongeren, gezinnen, GGZ, jeugd gedetineerden en als vertrouwenspersoon voor de jeugd.

Mehmet ontwikkelde de Yucelmethode in zijn werk als systeemtherapeut. Hij heeft uitgebreide ervaring in het werken met de methode. De Yucelmethode is door Mehmet Yucel nader uitgewerkt in samenwerking met Jos Dröes en op de markt gebracht in samenwerking met de Stichting Rehabilitatie '92 in Utrecht.Mehmet Yucel

Dr. Jos Dröes

Mede-ontwikkelaar & consultatie YucelmethodeNa zijn opleiding tot psychiater in Leiden begon Jos Dröes in 1976 zijn loopbaan in het psychiatrisch ziekenhuis Endegeest te Oegstgeest. Hij werkte daarna als beleidspsychiater in de toenmalige sector Beschut Wonen van de Bavo in Noorwijkerhout. Dit project was achteraf gezien een voorloper van de latere rehabilitatiebeweging. Rond 1990 verhuisde hij met de Bavo mee naar Rotterdam waar hij tot zijn pensioen in 2011 verbonden was aan het Rehabilitatiecentrum Zevenkamp. In 1992 was hij een van de oprichters van de Stichting Rehabilitatie '92.

In die hoedanigheid introduceerde hij de Individuele Rehabilitatie Benadering in Nederland. De Individuele Rehabilitatie Benadering is ontworpen door het Center for Psychiatric Rehabilitation van Boston University en is uitgewerkt in gespreksmodules. Jos Dröes vertaalde dit materiaal en publiceerde een groot aantal artikelen over de toepassing ervan in Nederland. Daarnaast redigeerde hij een aantal boeken over rehabilitatie. In 2003 was Jos samen met Wilma Boevink betrokken bij de oprichting van het HEEteam (HEE staat voor: herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid). Het is een team van ervaringsdeskundigen dat zich richt op de invoering van herstel als leidend principe van de geestelijke gezondheidszorg. Toen Jos in contact kwam met Mehmet Yucel en de methode met de blokken leerde kennen was hij direct ervan gecharmeerd. Hij zag hierin een vernieuwende methodiek waar in het veld behoefte aan is en die aansluit bij een aantal nieuwe ontwikkelingen. Jos en Mehmet schreven samen het boek over de Yucelmethode en ontwikkelden een toepassing van de Yucelmethode in ‘IRB in beeld’. Jos Dröes blijft als adviseur bij de verder ontwikkeling van de Yucelmethode betrokken.


Dr. Jos Droës

Saniye Yucel- Ozturk

Projectmanager & Docent YucelmethodeSaniye Yucel is in Turkije, in de stad Kayseri geboren. Saniye heeft jarenlange ervaring opgedaan in de sectoren jeugdhulpverlening, vrouwenhulpverlening en Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Saniye heeft na haar HBO maatschappelijk werk de opleiding VO GGZ gedaan. Daarna heeft zij de systeemtherapie opleiding afgerond. Sinds voorjaar 2013 is zij geregistreerde systeemtherapeut.

Saniye vindt dat wat zij aan kennis heeft opgedaan haar als mens een verrijking heeft gegeven die ze graag in een dialoog met anderen deelt. Het blijven leren in het leven is haar levensvisie. Saniye is om die reden betrokken bij de Yucelmethode omdat zij gelooft dat mensen veel meer kunnen dan dat ze zelf denken.
Saniye Yucel- Ozturk

Frank Wintraecken

Trainer YucelmethodeFrank Wintraecken ( 43 jr) woont samen en heeft een dochtertje. Frank is werkzaam als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij SGL . Stichting gehandicaptenzorg Limburg en hij is werkzaam als cognitief behandelaar voor Hersenz. Hij behandeld cliënten met niet aangeboren hersenletsel, zowel in groep en individueel.

Frank heeft 15 jaar in de GGZ gewerkt . Hij is behandelaar in de Forensische zorg/ verslavingszorg geweest, heeft gewerkt als SPV er in de crisisopvang, casemanager en lid van verschillende FACT teams geweest. Tevens heeft hij langdurig gewerkt bij RIBW beschermde woonvormen. In al die jaren is hij dus met verschillende doelgroepen cliënten in aanraking gekomen. Hij is train de trainer Liberman sociale vaardigheidstrainingen en heeft hierin ook verschillende groepstrainingen gegeven. “Toen ik kennis maakte met de Yucel methode en hier ook de training voor volgde, ging er een nieuwe wereld voor me open. Ik was namelijk op zoek naar een behandelmethode welke ik kon toepassen op NAH cliënten. Het is duidelijk dat veel NAH cliënten problemen hebben met hun korte termijn geheugen. Vaak zijn ze al snel vergeten, wat een behandelaar met hun besproken heeft. Door de Yucel methode toe te passen, wordt het voor NAH cliënten een stuk duidelijker. Hun leven staat als het ware in blokken voor hun. Dit werkt veel efficiënter en effectiever, dan wat ik voorheen deed, door alleen maar gesprekken te voeren. Ik ben van mening dat de methodiek ook voor andere doelgroepen zeer bruikbaar is. Het praat gewoon makkelijker als je aan het bouwen bent en zet de cliënt echt over tot het nemen van actie”.

Frank Wintraecken

Marnix Wardenier

Trainer Yucelmethode io."Mijn naam is Marnix Wardenier. Ik ben 44 jaar, getrouwd met mijn grote liefde en vader van een samengesteld gezin."

"Inmiddels werk ik ruim 30 jaar met mensen die op verschillende manieren aanlopen tegen beperkingen in hun leven. Van een verstandelijke beperking, een lichamelijk beperking, een psychische beperking of een verslaving. Altijd ben ik op zoek geweest naar wat deze mensen nog wel kunnen."

"Sinds januari 2016 werk ik als praktijkondersteuner voor de GGZ bij een huisartsenpraktijk in Zeist. Wekelijks werk ik daar met de Yucelmethode met mensen die het gevoel hebben vast te lopen in hun leven. Door het maken van een opstelling krijgen zij een beeld van hun situatie. Door het maken van een gewenste opstelling krijgen ze vaak ideeën over wat ze anders zouden kunnen doen of anders willen. Soms gaat er een blokje mee naar huis ter ondersteuning."

"Ik ben erg enthousiast en geïnspireerd door de Yucelmethode. Er is geen opstelling hetzelfde en de verhalen die mensen erbij vertellen zijn keer op keer verrassend. Vaak praten ze eerst over wat ze hebben en al bouwende verschuift dat naar wat ze doen. Willen doen en kunnen doen."

Marnix Wardenier

Jessica Willems

Trainer Yucelmethode"Mijn naam is Jessica Willems en ik werk met veel plezier 23 jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2009 werk ik bij Abrona, afdeling Behandeling & Expertise. Als orthopedagoog en systeemtherapeut is een systemische, visuele en ervaringsgerichte benadering voor mij vanzelfsprekend. De Yucelmethode “klopte” daarom direct voor mij. Op een eenvoudige en beeldende manier helpt het om inzicht en overzicht te krijgen, zowel voor iemand met een verstandelijke beperking als voor belangrijke mensen om hen heen, zoals familie, begeleiders of teams."

"Het is bijzonder om te zien hoe geraakt mensen kunnen worden als ze een opstelling maken. Van cognitief weten komt er een verbinding met gevoelsmatig weten, met een dieper besef. Wat ik ook erg mooi vindt aan de methode is dat het de regie bij de persoon zelf laat, zodat die het tempo van het gesprek kan bepalen en zijn eigen ontdekkingen kan doen, in zijn eigen tempo. De krachtgerichte manier van werken en de aandacht voor het netwerk maken de Yucelmethode voor mijn een werkwijze die ik op verschillende manieren gebruik in mijn werk en die ik graag uitdraag aan andere mensen."Jessica Willems

Ayten Ozturk-Ilbay

Trainer Yucelmethode"Mijn naam is Ayten Ozturk-Ilbay, ik ben 39 jaar en getrouwd met mijn steunpilaar in het leven.
Gezegend zijn we met onze dochter van 10 jaar."

"Sinds 2001 ben ik werkzaam in de Gezondheidzorg als Bedrijfsmaatschappelijk werkende. In mijn rol als Bedrijfsmaatschappelijk werkende begeleid en coach ik medewerkers die psychosociale problemen ervaren in zowel werk als prive. Met de nodige ondersteuning hoop ik bij te dragen aan het weer prettig functioneren van de medewerker in een prettige (werk) omgeving."

"Met enthousiasme heb ik kennis gemaakt met de Yucelmethode, nog dagelijks zet ik de methode in om medewerkers inzicht te geven in de balans draagkracht en draaglast. De Yucelmethode geeft snel inzicht in de ervaren problematiek (huidige opstelling) en daagt uit tot aanpak (gewenste opstelling). Het helpt orde scheppen in de chaos die ervaren wordt, maar ook dilemma’s uitdagen is een functie ervan. De kracht van visualisatie van de Yucelmethode is breed in te zetten en een verrijking in mijn ontwikkelproces. Als trainer van de Yucelmethode draag ik deze kennis graag over."Jessica Willems

Hatice Kazmir

Office Manager